Промени на кожата при остаряване

0
699

Остаряване на кожата

Реклама

Промените, настъпващи по кожата, са най-видимите признаци на стареене. С напредване на възрастта се появяват бръчки и кожата увисва.

Кожата има многобройни функции – предпазва от въздействията на околната среда, подпомага поддържането на телесната температура и баланса на течности и елекртолити в организма, съдържа нервни рецептори за допир, болка и натиск.

Кожата има три главни слоя, всеки от които се разделя на малки подслоеве. Най-външният слой се нарича епидермис и съдържа клетки, пигмент и протеини. Средният слой (дерма) съдържа кръвоносни съдове, нервни окончания, космени фоликули и мастни жлези. Дермата доставя хранителни вещества на епидермиса. Вътрешният слой (хиподерма) съдържа потни жлези, някои космени фоликули, кръвоносни съдове и мастна тъкан. Някои от слоевете съдържат съединителна тъкан с колагенови влакна, които имат поддържаща функция, и еластични влакна, които осигуряват подвижност и сила.

Промените, настъпващи с възрастта, са свързани с факторите на околната среда, генетичното наследство, храненето и други. Факторът с най-голямо значение е излагането на слънце. Това се забелязва, когато човек сравни кожата на части от тялото, които излага на слънце, с такива, които остават покрити от дрехи и съответно неувредени от слънчевите лъчи. Хората със светъл цвят на кожата и сини очи са по-податливи на фотоостряване в сравение с хората с по-пигментирана кожа.

Естествената пигментация осигурява някаква защита срещу вредите, предизвикани от слънчевите лъчи.

Възрастови промени по кожата…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here