Грижи за косата: измиващи продукти

0
744

ШампоанДобре изглеждащата коса е едно от най-важните неща за външния ни вид. Първата стъпка в грижите за косата е третирането й с подходящи измиващи продукти.

Реклама

Шампоан

Освен че можеш да си избереш шампоан специално за мъже, имай предвид, че най-честата класификация на шампоаните е според типа на косата. Много е важно да знаеш какъв тип е косата ти, за да се грижиш за нея по съответния начин.

За нормална коса: тези шампоани са подходящи за повечето мъже. Те не премахват естествените мазнини от скалпа, като същевременно го почистват добре.

За мазна коса: те трябва да се ползват само от мъже с мазна коса. Ако имаш нормална коса, шампоанът за мазна ще изсуши кожата на главата ти.

За суха коса: те дават необходимото овлажняване и съживяване на сухата коса, но ако се използват на нормална, могат да я омазнят.

Как да разбереш какъв тип е косата ти? Ако тя се омазнява бързо и трябва да я миеш всеки ден или през ден, за да изглежда чиста, значи най-вероятно е мазна. Ако пък косата ти е без блясък, тънка и лесно се накъсва, значи вероятно е суха. Във всички останали случаи косата ти е нормална.

Балсам

Повечето балсами имат за цел да направят косата ти по-мека и блестяща.

Овлажняващите балсами помагат на косата и на скалпа да задържат влагата и затова са подходящи за мъже със суха, къдрава или гъста коса с дебел косъм.

Подхранващите балсами и балсамите за обем са добра идея за мъже с рядка коса или с коса с тънък косъм.

Ако използваш балсам, спазвай инструкциите за употреба и го дръж толкова време на косата си, колкото е указано.

Маска

Маските за коса подхранват и заздравяват косъма и скалпа, но с тях не трябва да се прекалява – повечето е достатъчно да се използват един-два пъти седмично. Твърде честата употреба може да направи косата прекалено мазна. Маските действат на принципа на балсама – оставят се да действат на измита и влажна коса толкова време, колкото е указано в инструкциите. Когато ползваш маска, пропусни балсама.

снимка: sxc.hu

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here