8 въпроса за бръсненето

0
891

Бръснене1. Гореща, топла или студена вода?

Реклама

Когато се бръснеш, най-добре е да ползваш топла вода – така космите омекват и се махат по-лесно.

2. Защо се появяват зачервявания след бръснене?

Най-често поради една от следните две причини: или не си подготвил кожата си за бръснене, или ножчето на самобръсначката ти е изхабено.

3. Как да избегна зачервяванията?

Като подготвиш кожата си за бръснене (виж повече тук) и като сменяш редовно ножчетата.

4. Има ли проблем приятелката ми да ползва моята самобръсначка?

Да, има. Това не е добра идея от хигиенна гледна точка и освен това ножчетата ти ще се изхабяват по-бързо, ако ги ползва още един човек.

5. По-твърди ли стават космите, ако ги бръснеш редовно?

По този въпрос има различни мнения. Едно е сигурно – след бръснене новите косми растат с малко променена форма на връхчетата, което е причина усещането да е все едно брадата ти е по-твърда. Ако обаче оставиш космите да поотраснат, те се връщат към първоначалната си форма.

6. В каква посока да се бръсна?

Бръсненето по посока на растежа на косъма е по-малко агресивно към кожата. Ако е необходимо, можеш след това да минеш отново в обратната посока за още по-гладък резултат.

7. Самобръсначка за еднократна употреба или такава със сменящи се ножчета?

Въпрос на вкус и удобство. Като цяло самобръсначките със сменящи се ножчета са малко по-ергономични и удобни за хващане, но пък са по-скъпи. Така че изборът е твой.

8. Как да избегна порязвания?

Порязванията са особено чести в областта над горната устна, която за много мъже е по-трудна за бръснене от останалата част на лицето. Затова най-добре я остави за последно – така ще можеш да се съсредоточиш по-добре върху нея. Сложи достатъчно количество крем или гел за бръснене и остави кожата да попие възможно най-много пяна. След това, докато бръснеш това място, не натискай твърде много.

снимка: sxc.hu

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here