7 въпроса за слънцезащитния крем

0
393

Слънцезащитен крем

Реклама

1. Как работят слънцезащитните кремове?

Те могат да се нарекат химична преграда. Покривайки кожата ти, те я предпазват от ултравиолетовите слънчеви лъчи, като ги абсорбират или отразяват.

2. Какъв е проблемът с ултравиолетовите лъчи?

Една част от ултравиолетовото лъчение – UVB лъчите – причиняват кожни изгаряния; друга част – UVA лъчите – допринасят не само за изгаряния, но и за остаряването и сбръчкването на кожата, както и за развитие на рак на кожата.

3. Всеки крем ли защитава срещу всички видове ултравиолетови лъчи?

Не. За най-точна информация прочети внимателно етикета. Би трябвало слънцезащитните кремове с фактор 15 или повече да защитават и срещу двата вида опасно лъчение (UVA и UVB), но все пак прочети внимателно.

4. Какъв слънцезащитен фактор ми трябва?

Поне 15. По-ниските фактори ще те предпазят от изгаряния, но не спомагат за защитата на кожата от сбръчкване и развитие на рак.

5. Как да използвам слънцезащита?

Дори и на крема да пише „водоустойчив”, това не е съвсем така. Водата, потта и бърсането с кърпи намаляват действието на слънцезащитните кремове, затова те трябва да се нанасят по-често, ако постоянно влизаш и излизаш от водата, потиш се или се бършеш. Първото нанасяне на крема трябва да стане 30 минути преди да излезеш на слънце, на чиста и суха кожа. След това можеш да нанасяш през два часа, както е стандартът, но можеш и по-често, дори и през половин час, ако слънцето е силно и ако често влизаш във водата.

Също така, не забравяй, че дори и да си на сянка, не си защитен от ултравиолетовите лъчи – те се отразяват от бетон, пясък и т.н. Затова е необходимо да нанасяш слънцезащита, дори и да не си на пряка слънчева светлина. Това важи и за облачните летни дни.

Важно е също така да слагаш навсякъде. Едно често пренебрегвано място е опакото на ръцете. А именно там кожата е особено склонна да показва признаци на остаряване, затова не забравяй да я защитиш от слънцето.

Спрей или крем и колко точно трябва да се нанася…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here