7 правила за грижа за зъбите

0
1298

Зъби

Реклама

Хубавата усмивка е най-добрият ти аксесоар за всеки сезон. И за да можеш винаги да разчиташ на него, трябва да се грижиш за зъбите си.

1. Миене два пъти на ден, четкане поне по 2 минути

Това е най-важното нещо за здрави зъби и венци. Вземи си качествена четка и отделяй по 2 минути и сутрин, и вечер, за да изчеткаш добре зъбите си. Добре е да си вземеш четка, която почиства и езика – бактериите, които се натрупват по него, са една от причините за лош дъх.

2. Почистване с конци за зъби поне 3-4 пъти седмично

Идеята на конците за зъби е не почистване на остатъци от храна, а премахване на плаката. Именно плаката е отговорна за появата на кариеси, проблеми с венците и други такива гадости. Почистването с конец за зъби може да трае от 1 до 5 минути в зависимост от търпението ти, като колкото повече време отделиш, толкова по-добре. Ако по време на почистването ти потече кръв от венеца, това е повод да посетиш зъболекаря си.

3. Ходене на зъболекар поне два пъти в годината

Недей да чакаш да се появи проблем. Профилактичните прегледи са много важни, затова не пропускай да се прегледаш поне два пъти годишно. Ако нямаш проблем, можеш поне да поискаш почистване на зъбите.

4. Избягване на пушенето и на захарните изделия и газираните напитки

Освен че вреди на здравето ти, пушенето води и до неприятно жълтеникаво оцветяване на зъбите.

Захарта допринася за образуването на кариеси, а газираното вреди на зъбния емайл.

5. Хапване на полезни за зъбите храни

Млечните продукти са такива благодарение на съдържанието на калций в тях. Калцият подсилва зъбния емайл. Лукът също е полезен, тъй като съдържа серни съединения, които помагат в борбата срещу бактериите.

6. Редовна смяна на четката за зъби и грижа за нея

Сменяй четката си веднъж на всеки три месеца. Също така, внимавай как я съхраняваш. Най-добре е тя да е в затворен шкаф в банята и да стои изправена, за да може да изсъхва, след като си я изплакнал с топла вода след употреба.

7. Миенето на зъбите да не е веднага след хранене

Изчакай поне 30 минути, след като си хапнал. По този начин ще почистиш остатъците от храна, без да увредиш емайла.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here