Сауна

0
2111

Момиче в саунаИдеята на сауната е преди всичко една – хората да останат без дрехи.

Реклама

Сауните са финландско творение, при това толкова старо, че датата на появяването му се губи като в мъгла (или в сауна). Все пак се предполага, че финската сауна е поне на 1000 години. Подобни съоръжения се срешат и в други култури, но съвременната сауна си е патент на финландците. Най-ранните им сауни били просто вкопани в земята помещения, снабдени с огнище, на което се топлят камъни. Като се нагорещят, те се заливат с вода и така се прави пара, която от своя страна увеличава усещането за силна топлина. Всички се сгорещяват, свалят си дрехите и става тя каквато става.

Защо все пак е необходимо да седиш и да се потиш? Идеята е да се отпуснеш, да се освободиш от токсините и да си починеш сред парата. Температурата в една сауна обикновено е около 70-80 градуса, а в традиционните фински сауни може и да надмине 90.

Можем спокойно да твърдим, че прастарата финска сауна е родното място на сексуалните експерименти, поне ако съдим по това:

Брезови клонки

Тези клонки от бреза са използвани, за да се пошляпват потящите се финландци с цел масаж и релаксация. Така порите се отварят и ефекта от изпотяването е по-голям.

Сауната обаче имала и много други значения за финландците. В началото те гледали на нея като на свещено място, където хората са равни, по-конкретно по полов принцип. Тук повдигнахме вежди, защото не разбираме как на едно място, където всички са без дрехи, няма да личат половите признаци, ама айде. Пък и може би просто не се вижда кой кой е в мъглата.

Интересно е, че хората от тези далечни времена буквално живеят в сауните си – понеже там е най-чисто, финландките често раждат именно в семейната сауна; също там подготвят мъртъвците за погребение.

С течение на годините, където и да стъпел фински крак, след него стъпвала малка дървена колибка – не, не тоалетната, а сауната. Така много култури се запознавали с това северно изобретение, започвали да го използват и усъвършенстват.

Дали да пробваш…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here