Сауната: правила

0
2000

Сауна

Реклама

Застудяването напоследък ни напомни за едно от удоволствията на зимата – сауната. Въпреки че според повечето хора усещането едва ли може да се сравнява с плажа през лятото, зимната сауна е едно релаксиращо преживяване.

Едно от най-важните неща е, ако имаш някакво съмнение относно здравословното си състояние и сауната, да се консултураш с лекар!

Кога да НЕ се ходи на сауна?

Сауната е забранена след употреба на алкохол и лекарства като антикоагуланти, антихистамини, вазоконстриктори, вазодилатори, стимуланти, хипнотици, наркотици и успокоителни. Влизането не трябва и да е непосредствено след хранене.

Хора със сърдечни заболявания не трябва да ходят на сауна, както и тези с високо или ниско кръвно налягане. Сауната е забранена за деца под 16 години и бременни жени.

Ако си много изморен, също не е добра идея да се пъхнеш в сауната, защото има голяма вероятност да се замаеш и да ти прилошее.

Не влизай в сауната директно след тренировка. Първо си почини малко и се охлади. Не забравяй течностите – не трябва да се надуваш с тях, но трябва да приемаш достатъчно.

Най-важното правило е: Ако в някакъв момент ти стане зле, почувстваш какъвто и да било дискомфорт, гадене, замайване и т.н., излез веднага!

За да бъде сауната пълен релакс, първо имаш нужда от време. Не става дума да влезеш за 5 минути, да се изпотиш и да кажеш, че си бил на сауна. Това е цял ритуал и за да се направи както трябва, са необходими около два часа.

1. Подготовката…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here