Напукани пети

0
622


Това е проблем
, който е особено видим през лятото, макар че може да се появи по всяко време. Той не е само естетически и може да се усложни, ако не му обръщаме внимание.

Реклама

Причините

Защо се напуква кожата на петите? Причините за това могат да са най-разнообразни. Хората със суха кожа например са предразположени към този проблем. Друг фактор са отворените обувки, които носим през лятото, както и дългото време, прекарано на крак.

ДоматЗа да си обясним как се получават пукнатините, можем да си представим домат, сложен на масата. Ако го натиснем силно надолу, той ще промени формата си, ще се сплеска и накрая ще се пукне. Същото се случва и с петите ни. Когато дълго време прилагаме своята тежест върху тях (което се усложнява от наднормено тегло), те се сплескват, ако сме с отворени обувки, няма какво да ги държи в обичайната им форма и ето го проблемът.

Тъй като една от причините е сухата кожа, за някои хора проблемът е по-чест през зимата. Но при всички случаи той се усложнява от отворените обувки през лятото, а и тогава се вижда повече и е по-притеснителен.

Профилактика

Няма нужда да чакаме положението да стане нетърпимо. А то може да стане, защото ако не обърнем внимание на загрубелите и напукани пети, цепнатините могат да станат дълбоки и болезнени; те са и отворена врата за инфекции.

При пръв сигнал за проблем трябва да се действа. Най-важното е кожата на петите да се поддържа хидратирана, а мъртвите клетки да се отстраняват.

За тези цели са ти необходими две неща…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here