Кожата ни през зимата

0
777

СкиПрез студените месеци кожата се променя и ако не се погрижим за нея, ще усетим промяната бързо и болезнено. Сухата и напукана кожа обаче е нещо, което можем да предотвратим.

Реклама

Основата идея е да се стараем кожата ни да бъде максимално хидратирана през зимата. Тогава кожата се изсушава не само от студа и силните ветрове навън, но и от въздуха в закритите помещения, където парното или климатика също изсушават въздуха и оттам – и кожата ти.

Кожата ни се състои от три основни слоя. Външният слой, епидермисът, е най-честата жертва на зимния студ. Ако той бъде разрушен, се възстановява бързо, но докато това стане, кожата изглежда суха и нееластична.

Хидратирането

За да предпазиш от обезводняване целия си организъм и следователно и кожата, не забравяй да пиеш достатъчно вода през деня. Приемай и достатъчно витамини, най-добре под формата на плодове.

Не е лоша идея да прибавиш и някакъв овлажняващ крем за лице. Ако ще ходиш на планина, избери си продукт, който едновременно хидратира и предлага защита срещу ултравиолетовите лъчи. Отразената от снега слънчева светлина е доста силна и въпреки че лятото си отиде, слънцезащитните средства все още са необходими.

КремВажно е да се знае, че UVA лъчите (за разлика от UVB, които също са опасни) са еднакво силни през цялата година. Те проникват и в по-дълбоките слоеве на кожата и са отговорни за състаряването и сбръчкването й, а могат и да предизвикат кожни заболявания.

Ексфолиирането също е много важно. Премахването на мъртвите клетки ще помогне на кожата да се бори със зимните условия. (Какво е ексфолииране?)

Друг важен момент е измиването на кожата. Ако живееш в не особено чиста градска среда, е много добра идея да си вземеш измивен гел за лице, с който вечер да почистваш лицето си. Този продукт също трябва да бъде максимално хидратиращ. (Алое и глицерин са две от съставките, които отговарят за хидратирането на кожата.) Недей да миеш лицето си с обикновен сапун, защото той вероятно ще изсуши допълнително кожата на лицето. Винаги, когато третираш кожата на лицето си с нещо, то трябва да е предназначено специално за нея; друго правило е, че когато нанасяш някакъв продукт на лицето, не трябва да забравяш и шията.

Наблюдението…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here