Как да се грижиш за косата си

0
708

Добър външен видКосата е съществена част от добрия ти външен вид. Без значение дали си правиш прически по последния писък на модата или поддържаш класическа подстрижка; дали си пускаш дълга коса или предпочиташ първи номер – във всички случаи е необходимо да полагаш грижи за косата си.

Реклама

Тук трябва да споменем, че грижите за косата, както и за кожата, НЕ са женска привилегия и НЕ те правят женчо. Няма нищо женствено в това един мъж да се грижи за всяка част от външния си вид, най-малкото защото крайният резултат е, че жените ще го намират за по-привлекателен. Освен това едно от първите условия за успех в работата е именно добрият външен вид, който определено включва и косата. И така…

Първо, що е то коса?

Интересно е, че коса в общоприетия смисъл имат само бозайниците (е, при животните я наричаме козина, но идеята е същата). Косъмът е нишковиден израстък, съставен от мъртви клетки. Основната му и най-важна съставка е кератинът (вид протеин). Нормално човек има около 100 000 косъма на главата си. Още научни факти за косата!

Какъв тип е косата ти?

Второ, видовете коса

Също както кожата, и косата може да бъде нормална, мазна или суха.

Мазната коса е доста лесна за разпознаване – тя има нужда от всекидневно миене, иначе изглежда зле, сплескана е, бързо се омазнява. Грижите за нея включват едно основно нещо – подходящ шампоан за мазна коса. Освен това е важно да се определи дали косата е мазна само в корените или цялата. Ако е мазна само в корените, трябва да се използват по-различни продукти – такива, които са за мазни корени и сухи краища.

Сухата коса изглежда безжизнена, краищата й могат да са нацъфтели (това е когато краят на косъма се разделяна две), лесно се наелектризира, трудно се сресва. Сухата коса или е такава по природа, или…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here