За белите зъби

0
689

teethВсеки иска да има перфектната бяла усмивка от рекламите на пасти за зъби. Но по-често зъбките ни не са съвсем бели и ние се чудим какво да направим по въпроса…
Причините за жълтеникави зъби могат да бъдат най-различни. Сред най-честите са някои храни и напитки като кафе, чай и тъмни на цвят плодове като малини, къпини и боровинки. Следователно можеш да намалиш някоя от тези храни или питиета… Но пък кой би могъл да се откаже от своята чаша димящо кафе рано сутрин? Или от малко пресни плодове? А и понякога тези неща изобщо не да главният виновник за жълтеникави зъби. За съжаление някои хора просто по природа са с жълти зъби.
Колкото и да ни убеждават в противното, сериозно пожълтелите зъби, не могат да се оправят само с паста. Но пък за начало един добър продукт ще свърши работа. Например Colgate Total Plus Whitening.
colgateАбразивните пасти за зъби също могат да причинят проблеми, защото с течение на времето абразивните продукти „подпомагат” ерозията на зъбния емайл, което от своя страна увеличава жълтеенето на зъбите. Това е така, защото външно зъбът изглежда бял, но под повърхността на белия емайл има жълто ядро. А с течение на времето бялата част ерозира – както заради увеличаването на възрастта, така и ако се използват твърди четки за зъби или абразивни пасти. И отдолу се показва жълтото. Използването на абразивни пасти, не само че не решава проблема, но и уврежда зъба. Тежкото увреждане на зъбния емайл може да бъде опасно.
toothbrushЗа да постигнеш зашеметяващи резултати и зъбите ти да станат по-бели, отколкото си мислил, че е възможно, може да поискаш от зъболекаря си за ти избели зъбите. Това може да стане по два начина – вкъщи и в зъболекарския кабинет. При варианта в кабинета на стоматолога са необходими няколко седмици. Има и вариант с избелващи ленти. Те също са удачен избор, но имат един основен недостатък – може да оставят жълтеникава линия в горната част на зъба, до венеца.
Много важен момент: никой от тези варианти на лечение не е много ефективен, ако зъбите ти са по-скоро сивкави, отколкото жълтеникави; или ако са напълно пожълтели. Избелването на зъбите е най-резултатно при частично пожълтели зъби или при зъби, загрозени от петна от храни.
Ако жълтеенето на зъбите е в резултат от натрупване на органична маса по тях – най-вече от храни и напитки,– тогава не е необходимо да ги избелваш. Просто ги мий редовно, купи си качествена четка и паста, а не е лошо да си вземеш и вода за уста – от нея дъхът се запазва свеж по-дълго време след миенето. Ако можеш, избягвай храни и напитки, които потъмняват зъбите като шоколад, тъмни на цвят плодове, червено вино, мляко и кафе.
Естественоcup_coffee най-добре би било, ако си миеш зъбите веднага след като си ял или пил някое от тези неща. Това обаче не винаги е възможно – все пак никой не ходи на работа или на кафе с четка и паста в джоба, а ако някой го прави, сигурно го гледат меко казано странно, когато в някоя обществена тоалетна почне ентусиазирано да се хигиенизира. Затова в такава ситуация просто изплакни добре устата си с вода и после сдъвчи някоя дъвка БЕЗ ЗАХАР.
Много хубав вариант са автоматичните четки за зъби, които работят с батерии и чистят зъбите ти по-добре, отколкото ти сам би го сторил. Ако обаче си от хората, които не харесват идеята за електричество в устата си, ти остава просто да търкаш повечко със собствената си класическа четка.

Реклама

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here