Венерическите болести

0
798

Венерическите болести са заболявания, които се предават само по полов път.

Реклама

Да го направим с презерватив!

Заразяването обикновено става чрез пряк контакт между двама души и по-точно между техни лигавици. Най-често това става по време на полов акт, но е възможно да се случи и при целувка, ако заразеният партньор има някаква раничка на повърхностния слой на лигавицата на устната кухина.

Вероятно си чувал за най-често срещаните венерически заболявания. Едва ли има съвременен млад човек, който да не е, НО фактът си е факт: за тях се говори малко, поради обяснимото неудобство и широко разпространените предразсъдъци. Тези неща често са причина за отлагане на консултацията с лекар, дори когато са налице сериозни оплаквания. Това НЕ трябва да се прави! Ако не се лекуват, болестите, предавани по полов път, могат да доведат до тежки усложнения, дори до безплодие.

Хората между 18 и 30 години най-често страдат от венерически заболявания. Причината е, че в тази възраст хората като цяло най-често сменят партньорите си. И все пак това не означава, че ако някой боледува от подобно заболяване, той задължително води безразборен полов живот. Най-малкото, защото за заразяването не са необходими много актове, достатъчен е един-единствен. Най-големият риск от заразяване с венерически болести е при контакт с нови сексуални партньори.

Венерическите болести са много коварни!

Болестите, предавани по полов път, често имат скрит латентен период – т.е., заразяване има, но симптомите все още не са се проявили. И така, възможно е болният, без да знае, че е болен, да се раздели с партньора, който го е заразил, и да продължи към следващи партньори. Поради липсата на оплаквания, вече заразеният човек започва нова сексуална връзка и, без сам да знае, заразява новия си партньор.

Как да разпознаеш симптомите на венерическите болести?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here