Успиването през уикенда не е добра идея

0
13512

Спящ мъж

Реклама

Ако не си си доспал през седмицата, най-логично изглежда да се успиш в събота и неделя, за да си наваксаш със съня.

Само че не е точно така. Напротив, ако в събота и неделя спиш до обяд, в понеделник сутринта ще станеш още по-трудно.

Причината е в циркадианните ритми на организма, които са нещо като вътрешен часовник за физиологичните процеси. Ако в събота и неделя се събудиш няколко часа по-късно, отколкото през седмицата, с това връщаш вътрешния си часовник назад.

Това означава, че в неделя вечер ще заспиш по-късно, а вероятно и ще ти е по-трудно да заспиш веднага, след като легнеш. Което пък ще доведе до много трудно събуждане в понеделник сутринта.

Най-добрият вариант е да си легнеш по-рано, ако това е възможно. Ето какво казва д-р Грегъри Картър, специалист по проблемите на съня от университета „Саутуестърн” в Тексас: „За да поддържаме вътрешния си часовник, трябва да си лягаме осем часа преди обичайното време, в което ставаме.”

За съжаление обаче на повечето хора не им се случва много често да си легнат рано в петък или събота вечер. Съответно в събота и неделя сутрин спят до късно и в понеделник сутрин не се чувстват никак работоспособни.

Иначе казано, подобно на повечето приятни неща в живота, и успиването през уикенда в крайна сметка се оказва недалновидно.

снимка: sxc.hu

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here