Телефонен лакът

0
694

Телефонен лакът

Реклама

Новите технологии водят до нови здравословни проблеми. Синдромът на кубиталния канал или още „телефонният лакът“ е проблем, свързан с не малкото време, което съвременният човек прекарва с мобилния си телефон в ръка.

Какви са симптомите

Синдромът на кубиталния канал се изразява в схващане, болка и изтръпване на ръката от лакътя до пръстите.

Причините

Телефонният лакът е резултат от притискане на улнарния (лакътен) нерв. Той минава близо до лакътната кост и е защитен от кубиталния канал.Този нерв е най-големият, незащитен от кост или мускул, и точно над лакътната става дори е открит, което води до специфичното силно усещане при удар на това място. Всъщност първите симптоми на телефонния лакът наподобяват точно тази лакътна болка.

Продължителното свиване на лакътя, особено ако е съчетано и с други фактори, може да доведе до намален приток на кръв в тази област, възпаление и притискане на нерва. Експерти сравняват притискането с това да стъпиш на градински маркуч, само че вместо водата, се спира притокът на кръв към нерва.

Един от начините, по които пренапрягаме лакътя и притискаме улнарния нерв, е дългото говорене по телефона, при което лакътят ни е свит.

Възможните последици от телефонния лакът, рисковите фактори и профилактиката…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here