Солариумът – полезен или вреден

0
207

UVA и UVBБялата кожа

Реклама

Рисковете, свързвани със солариума, съществуват. Те са по-големи за онези, които имат много светла кожа, защото нейното потъмняване изисква повече време в солариума. И тъй като светлината там е по- силна и интензивна, дългото излагане е рисковано.

Очите: използването на солариум без предпазни очила е изключително опасно за тях.

Стареенето на кожата: излагането на кожата на слънце има своите ползи, но ако е прекомерно, то води до по-бързо остаряване на кожата. Това важи и за солариума.

По-силните ултравиолетови лампи, които се използват в последните години, увеличават рисковете от солариума.

Ползи?

Синтезирането на витамин D е често изтъквана причина да се излагаме на слънце, следователно и да влезем в солариума.

Но всъщност организмът ни има нужда от малко време на слънце, за да синтезира необходимите ни количества витамин D. Освен това при солариумите съотношението на UVA към UVB лъчи е около 95% на 5%. А за синтезирането на витамин D ни трябват UVB лъчи.

Друга възможна полза е, че хората като цяло явно се чувстват добре след солариум, вероятно заради това, че си припомнят лятото или че се чувстват по-привлекателни с тен. Това обаче са субективни усещания.

Още една често изтъквана причина също може да се обори – че изкуственият тен защитава от UV лъчите на истинското слънце. Този ефект е прекалено малък – равнява се на лосион със слънцезащитен фактор от 2 до 4.

Контролът върху времето, което прекарваме в солариума, и възможността за хора, които работят цяла година в затворени помещения, да придобият тен често се изтъкват като положителни страни.

При всички случаи обаче, ако решите да пробвате солариум, трябва да сте добре запознати с възможните рискове от това – те съществуват.

Още по темата за UV лъчите

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here