Солариумът – полезен или вреден

0
525

Солариум

Реклама

През зимата солариумите често са нападани от желаещите да изглеждат приятно загорели и през студените месеци. Въпреки че свързваме тези процедури повече с жените, някои мъже също пробват солариуми. Полезно или вредно е това?

Негативните страни

Ясната връзка между солариумите и рака на кожата – най-голямата възможна опасност от тази практика – е много трудна за доказване. Причината е, че хората, които ползват солариум, се пекат и на слънце, а рак на кожата може да се появи 10 и повече години след излагането на опасното ултравиолетово лъчение. Допълнително усложнение пред получаването на точни данни е и фактът, че появата на рак на кожата зависи и от генетичното предразположение на организма. Поради тази причина мненията за тази връзка са най-различни.

Все пак повечето учени смятат, че връзка има, макар и тя да не е напълно изследвана.

Естествена и изкуствена светлина

Солариумът не е заместник на истинската слънчева светлина. Светлината на лампите в солариума не е същата като естествената – съотношението между UVA и UVB лъчите е различно. Според някои изследвания количеството на UVA лъчите, които проникват по-дълбоко в кожата от UVB, е по-голямо при солариумите, отколкото при естествената светлина. Цялостният UV спектър на двата вида светлина също е различен. 

И при двата вида излагане има UV радиация, която е потенциална опасност. Причината – тези лъчи могат да проникнат в ДНК-то на кожните клетки и да го повредят, което да доведе до големи рискове, включително неконтролируемо делене – нещо, което се случва при рак.

Бялата кожа…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here