Учени обмислят противозачатъчно хапче за мъже

0
13237

Противозачатъчни

Реклама

Пиенето на противозачатъчни все още е възможно само за жените, но науката работи по въпроса за мъжки еквивалент на контрацептивно хапче.

Според учени от университета “Монаш” в Австралия е възможно такова хапче да съществува съвсем скоро.

Този научен оптимизъм обаче засега се основава на опити, проведени върху мишки.

Създаването на противозачатъчно хапче за мъже е доста голямо предизвикателство. При женския вариант се търси предотвратяване на освобождаването на една яйцеклетка. При мъжете става дума за 1500 сперматозоида, произведени за една секунда.

И тъй като това е наистина внушително число, учените са избрали не да спират самото производство на сперматозоиди, а да се опитат да блокират тяхното пренасяне. Когато наближи оргазмът, при мъжете се отделят хормони, които изпращат сигнали за свиването на мускули, които от своя страна изпращат семенната течност по пътя й. Идеята на контрацептивното хапче за мъже е да се предотврати това свиване на мускулите.

За момента обаче тези опити водят до понижаване на плодовитостта на мъжете.

Въпреки че са необходими много допълнителни изследвания на възможните странични ефекти, учените се надяват, че взимането на противозачатъчни хапчета ще бъде безопасно за мъжете.

За момента идеята е само на ниво проучвания и храна за размисъл. Бъдещето ще покаже дали ще бъде реализирана на практика.

снимка: sxc.hu

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here