Мъже с женски гърди: причините

0
15042

Гинекомастия

Реклама

Развитието на женски гърди е сериозен проблем за един мъж, който може да се появи поради две основни причини.

Медицински причини

Медицинското състояние, при което мъж развива женски гърди, се нарича гинекомастия. Тя най-често се предизвика от хормонален дисбаланс. По-точно, когато в организма на един мъж има повишени нива на женския хормон естроген и понижени нива на мъжкия хормон тестостерон.

Хормоналният дисбаланс може да се получи от различни неща – приемане на лекарства, които влияят на хормоните, както и при тумор на тестисите, който води до увеличаване на производството на естроген. Също така, възможно е при някои мъже да съществува генетично предразположение към развитие на женски гърди.

Хормонален дисбаланс, който води до гинекомастия, може да се появи и по време на пубертета. В този период нивата на хормоните постоянно се променят и е възможно в някакъв момент естрогенът – който е много важен и за мъжете – да е повече от тестостерона. Гинекомастия, която се е появила в пубертета, най-често изчезва от само себе си.

За да се прецени дали причината за женските гърди е медицинска, най-добре е да се направи консултация с лекар. Специалистът най-добре ще прецени каква е точната причина и какво е най-подходящото решение.

Натрупване на мазнини

Натрупването на излишни мазнини в областта на гърдите е втора възможна причина за развитие на женски гърди у мъж. Това най-често се случва при мъже с наднормено тегло и най-вече при онези, които са натрупали излишни килограми около корема. Както знаеш, женските гърди се състоят предимно от мастна тъкан и това важи и когато става дума за мъж.

Ако това е причината за женските гърди, най-доброто решение е цялостно влизане във форма. За съжаление няма начин да кажеш на тялото си да сваля мазнини от точно определено място.

Това означава здравословно хранене и движение, като режимът трябва да включва по-малко приети и повече изгорени калории. За тази цел е задължително тренировките да са кардио (тичане, плуване, колоездене и всичко, от което се потиш). Също така, освен кардиото, е добре да включиш упражнения за гърдите, за да можеш да замениш мазнините с мускули.

Сериозен проблем

Развитието на женски гърди при мъжете е проблем, който е едновременно сериозен и относително често срещан. Освен физически и естетически, той може да има и психологически и емоционални последици. Затова за всеки мъж, който го има, е важно да разбере каква е причината – дали е медицинска или е свързана с теглото – и оттам да работи по решението.

Очаквайте още по темата: още решения и превенция.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here