Лаптопите и мъжката плодовитост

0
470

Мъж с лаптопМит ли е, че лаптопът в скута може да доведе до безплодие при мъжете?

Реклама

Истина е, че продължителното излагане на скротума на топлината от лаптопа може да доведе до проблеми. Всъщност всяко прекалено излагане на топлина, независимо от източника, е вредно за тестисите.

Нормалната температура на скротума е с 2-4 градуса по-ниска от температурата на човешкото тяло. Това е необходимо условие за естественото бързо делене на сперматозоидите. Повишаването на нормалната температура на скротума може да доведе до оксидативен стрес, да забави движението на сперматозоидите и да намали способността им да оплождат яйцеклетки. Тези ефекти могат да продължат седмици и дори месеци след излагането на прекомерна топлина.

Затова работата с лаптоп в скута да е опасна за мъжете – това положение води до загряване на областта на скротума. По същата причина не се препоръчва често ползване на сауна и гореща вана на мъже, особено на онези, които се опитват да имат деца.

Добрата новина обаче е, че ако промениш позата, в която седиш с лаптопа, можеш да намалиш и вероятността от прекомерно покачване на температурата на тестисите. Ключът е да държиш краката си раздалечени.

Изводът е направен след проучване на университета Stony Brook в Ню Йорк. Учените накарали 29 мъже на възраст между 21 и 35 години да участват в три теста, в които да държат лаптоп на бедрата си в продължение на един час. В единия тест мъжете трябвало да държат бедрата си събрани, докато работели. В другия били в същата поза, но между тях и лаптопа имало подложка с подплънки. В третия позата била с раздалечени крака, образуващи ъгъл от 70 градуса, а лаптопът бил поставен на подложка, достатъчно широка, за да достига и до двете бедра и да стабилизира лаптопа.

Всеки от мъжете направил и трите теста, но по един на ден. С помощта на сензори се записвала температурата на скротума преди и по време на всеки един експеримент.

Всичките три теста повишили температурата на скротума значително в сравнение с първоначалното ниво, но при раздалечените крака увеличението било най-малко – 1,4 градуса за един час. В позата със събрани крака увеличението било 2,2 градуса с предпазната подложка и 2,3 градуса без нея. Освен това, увеличението на температурата с 1 градус при раздалечени крака отнемало средно 28 минути, а при събрани – едва 14 с подложката и 11 – без нея.

Изводът бил, че използването на лаптопа в скута със събрани крака е най-лошият вариант за мъжете и плодовитостта им. Много по-добре е краката да са раздалечени, а най-добре е лаптопът да се използва на маса или бюро, за да може краката да имат възможност да се движат и да не остават в едно и също положение дълго време.

Още по темата: 10 неща за здравата сперма

снимка: garryknight, Flickr

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here