Колко точно мръсни са парите

0
13398

Банкнота

Реклама

Въпросът е съвсем буквален – какво всъщност докосваш, когато докосваш банкноти?

Още от малки са ни учили, че парите са мръсно нещо – те минават през ръцете на твърде много хора, за чиято хигиена не знаеш нищо. Петте лева в ръката ти, с които смяташ да си платиш сандвича, може вчера да са били в ръцете на някое хлапе, омазано до уши със захарен памук; или в ръцете на някого, който използва същите тези ръце, за да си избърше носа; или в ръцете на някого, който не се е измил, след като е ходил до тоалетната. С една дума, тези пет лева може да са били навсякъде.

Колко точно мръсни обаче са банкнотите и опасно мръсни ли са?

През 2002 г. учени в Охайо правят следното проучване: събират 68 банкноти от случайни хора и изследват какво има по тях. По 94% от банкнотите откриват бактерии, повечето от които са безвредни. Малка част от бактериите обаче не са – някои от тях са причинители на инфекции, включително на пневмония.

По 59 от 68-те банкноти имало бактерии, които би трябвало да са безопасни за здрав човек. Но ако става дума за човек с компрометирана имунна система, същите тези бактерии могат да бъдат много опасни.

Това обаче не е основание за паника – вероятността да се заразиш с нещо от мръсна банкнота е доста малка благодарение на кожата ти. Кожата е доста надеждна бариера срещу вредните микроорганизми. Иначе казано, ако не си пъхаш банкнотата в устата и не я дъвчеш, би трябвало всичко да е наред.

Все пак внимавай с особено мръсно изглеждащите банкноти. Ако ти се наложи да пипаш такава, не е лошо да си измиеш ръцете след това. Като цяло не забравяй тези две правила, които са ти казвали като малък – „парите са мръсни” и „винаги, преди да ядеш, си мий ръцете”.

Още по-интересно

Ако бактериите са нещо, което очакваш да вирее по банкнотите, то кокаинът опредено не е. Обаче през 2009 г. учени от Мичиганския университет откриват, че по някои банкноти има следи от кокаин. Всъщност 90% от банкнотите, които учените тествали, съдържали такива следи. (Не се казва откъде са ги събрали.)

Тези следи обаче не означават, че от някои банкноти се ръси кокаин. По-старо изследване от 1997 г. е доказало, че кокаинът по банкнотите навлиза толкова дълбоко в хартията, че не е възможно да се „посипе”, като хванеш парите.

Монетите са различен случай

Не че нямат бактерии. Имат си, само че други видове. Металът не задържа същите бактерии като хартията, затова по стотинките си имаш съвсем друга ударна група от бактерии.

Почистване на пари

Преди време в Япония им хрумнала идеята за банкомат, който почиства пари. Нямаме представа дали нещо такова все още съществува в Страната на изгряващото слънце, но идеята е интересна. В този банкомат можеш да си пъхнеш банкнотата и машината ще я загрее достатъчно, за да умори всички бактерии. Когато излязат, парите ти ще бъдат също толкова чисти, колкото в деня, в който са били отпечатани.

Трябва ли да се паникьосваш заради мръсните пари

Да, вярно е, че парите са мръсни, но това важи и за много други неща, които пипаш всеки ден. Не се панирай, просто спазвай добра лична хигиена, мий си ръцете достатъчно често и избягвай следните действия, когато си навън: пипане на лицето, бъркане в устата и бъркане в носа.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here