Как да се справим с пролетната умора

0
368

Пролетна умора

Реклама

Тя не е медицински проблем, а явление, което голяма част от хората изпитват при смяната на сезоните. Прекалена умора, сънливост, липса на енергия, трудна концентрация, главоболия, стрес, лошо настроение – това са част от симптомите.

Причините за пролетната умора са няколко. Една от тях са честите промени на времето. При колебанията в температурите организмът постоянно трябва да се приспособява. Например високите температури водят до разширяване на кръвоносните съдове и понижаване на кръвното налягане. Когато това се последва от спад в температурите, тялото трябва бързо да се приспособи към новите условия. Ако такива промени са чести, те водят до изтощение.

Друга причина са хормоните ни. С началото на пролетта тялото ни започва да произвежда повече ендорфини, тестостерон и естроген, отколкото през зимата, и това увеличено производство стресира организма.

Трета причина е преминаването към лятно часово време. Има данни, че пътните инциденти се увеличават в дните след бутането на часовника. Загубата на работа или прекъсване на обучение също са по-чести в началото на пролетта, отколкото по друго време. С преминаването към лятно време се свързват и проблеми със съня. Разстройва се и циркадианният ритъм на организма (цикъл от 24 часа, в рамките на който се случват определени физиологични и биохимични процеси в човешкото тяло). Също така се смята, че в началото на пролетта имунитетът ни спада.

Свързана с това причина е и промяната в дължините на деня и нощта.

Смята се, че промяната в часовото време се отразява повече на така наречените „бухали” – хората, които са най-активни вечер и спят до късно сутрин.

Как да се справим с пролетната умора?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here