Как да се предпазиш от есенните настинки

0
11328

Кърпички

Реклама

1. Закусвай

Както сме писали многократно, закуската е най-важното хранене за деня. Не само защото ти помага да поддържаш добрата си форма, но и защото те прави по-устойчив на настинки.

Така поне твърдят холандски учени, според които богатата закуска спомага за многократното увеличаване на гама интерферона, който има много важна роля в борбата на организма срещу настинките.

За максимален ефект направи закуската здравословна – овесени ядки или мюсли с плодове и ядки, прясно мляко, портокалов сок, препечен пълнозърнест хляб и други подобни полезни и засищащи храни. Съсредоточи се върху витамините и полезните въглехидрати, а не върху натъпкани със захар храни или мазни закуски.

2. Набавяй си достатъчно сън

Доказано е, че липсата на достатъчно сън понижава имунитета. Оптималното време за сън е 8 часа на денонощие и колкото по-близо си до това време, толкова по-добре.

Ако не ти се спи обаче, избягвай да се приспиваш с алкохол – той не влияе добре на качеството на съня.

3. Движи се

Според учени от университета в Масачузетс хората, които са физически активни, по-рядко страдат от инфекции на горните дихателни пътища. Смята се, че физическата активност подобрява функционирането на имунната система.

За най-добър ефект върху здравето и добрата форма комбинирай кардио активност със силови упражнения.

4. Пази се от кихащи хора

Ясно е, че редовното миене на ръцете е задължително. Освен това е добре да поддържаш по-голямо разстояние между себе си и хора, които изглеждат настинали – все пак настинките се дължат на вируси, които се предават по-въздушно-капков път.

И ако някой до теб кихне, постарай се да задържиш дъха си за няколко секунди и да не вдишваш точно под носа му. Или направо се отдалечи, ако е възможно да го направиш дискретно.

5. Пий чай

Канадски учени са открили, че зеленият чай спира размножаването на вирусите. За още по-здравословен ефект подслади чая си с мед.

снимка: sxc.hu

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here