Как да избегнеш дехидратацията

0
13431

Вода

Реклама

Какво е дехидратация? Това е състояние, в което тялото губи твърде много течности, които не е в състояние да замести. Дехидратацията може да се случи по много причини – висока температура, диария, повръщане, дълги периоди, в които тялото се поти. През лятото опасността да се дехидратираш е съвсем реална заради високите температури и обилното потене.

Дехидратацията може да бъде опасна, защото липсата на достатъчно вода в организма означава, че той не може да изпълнява обичайни свои функции като поддържане на нормална температура, защита на органите, изхвърляне на непотребни вещества (чрез уриниране, потене и т.н.).

Най-добрият начин да избегнеш дехидратацията е да познаваш нейните симптоми и да реагираш незабавно, като пиеш вода. Най-често първият знак, че започваш да се дехидратираш, е жаждата. Понякога обаче тялото ти използва други начини, за да ти покаже, че е време да пийнеш вода.

Ето няколко симптома на дехидратация:

– жажда
– сухота в устата
– ниско кръвно налягане
– главоболие
– замайване
– мускулна умора
– суха кожа
– намалено количество или липса на урина
– усещане за летаргия и раздразнителност

Тези знаци не винаги се появяват в този ред.

Как да ги избегнеш, още преди да са се появили?

Пий достатъчно вода през целия ден.

Ако ти предстои да излизаш в горещ ден или започваш тренировка, това са добри моменти, за да пийнеш малко вода. Не е нужно да ти става тежко, просто пий достатъчно и вземи бутилка вода със себе си. Най-добрият начин да избегнеш дехидратацията е да пиеш достатъчно вода, още преди да си ожаднял.

Освен вода – която е най-добрият избор, – можеш да пиеш и други неща като сокове и мляко. Не забравяй обаче, че алкохолните и кофеиновите напитки не са добър вариант за избягване на дехидратацията. Напротив, те могат да я ускорят.

снимка: sxc.hu

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here