Месото на скара: полезно или вредно

0
10770

Скара

Реклама

Дали печеното на скара месо е вредно за здравето – този въпрос е предмет на научни дискусии от години. Той става особено актуален през лятото, когато много хора вадят скарите и мятат пържолите.

Какъв всъщност е проблемът

Проблемът с печеното на скара месо е, че според редица научни изследвания то съдържа канцерогенни химикали. Д-р Тед Ганслър от американското дружество, занимаващо се с ракови заболявания (American Cancer Society), твърди, че консумирането на големи количества печено на скара месо може да увеличи риска от развитие на рак. Това важи и за месо, пържено в тиган на висока температура.

Най-голяма е опасността при консумация на препечено и овъглено месо. Рискът е един и същ, независимо какво точно е месото. Това важи и за морските дарове.

Откъде идва повишеният риск

Готвенето на много високи температури води до разграждане на аминокиселината креатин, която се съдържа в месото. При това разграждане се образуват вид хетероциклени амини, които са канцерогенни.

Да се откажем ли от скарата?

Значи ли това, че трябва да се откажем от печеното месо? Не, стига да не го консумираме прекалено често и да спазваме съветите по-долу.

Какво да имаш предвид

Има няколко неща, които можеш да направиш, за да се предпазиш от потенциалните вредни ефекти на печеното месо:

1. Печи месото на по-ниска температура. Дори и това да увеличи времето за приготвяне, чакането си струва, защото прави месото по-здравословно.

За да готвиш на по-ниски температури, можеш направо да се откажеш от скарата и да изпечеш месото във фурната или да го задушиш на котлона. Ако ще пържиш, също намали температурата.

2. Избягвай препичането и овъгляването. Ако все пак част от месото се препече твърде много или се овъгли, не го яж.

Ако приготвяш месо на скара с въглища, остави пламъците да загаснат и да остане само тлееща жарава. Чак тогава сложи месото, за да предотвратиш овъгляването. Ако пък скарата е подвижна, премести я възможно най-далеч от пламъците.

3. Недей да консумираш твърде често печено на скара и готвено на много високи температури месо.

4. Внимавай и какво печеш. По-малко канцерогенни съединения се образуват при приготвянето на пилешко и риба, отколкото при печенето на червени меса. При препичането на зеленчуци и плодове пък съвсем не се образуват вредни химикали.

5. Използвай по-чисто месо с възможно най-малко мазнина. По този начин избягваш една отделна група канцерогенни съединения – вид полициклични ароматни въглеводороди, – които се образуват от мазните капки, които падат по въглищата. Оттам тези съединения преминават в дима на скарата и се отлагат по месото. Затова е по-добре на скарата да не се пекат твърде мазни меса.

снимка: sxc.hu

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here