Финансовата криза влияе на здравето ни

0
314

СтресСъстоянието на световната икономика може да има доста пряк ефект върху здравето ни и не едно изследване доказва тази връзка.

Реклама

Вестник Independent например съобщава, че на днешния ден, 2 февруари, се очаква най-голям брой британци да не отидат на работа, като кажат, че са болни. Това се свързва със състоянието на икономиката, което увеличава стреса за много хора. Липсата на сън, притесненията и нездравословните навици, заедно със спадането на настроението след празниците, правят нещата още по-сериозни, казват от изданието.

Световната здравна организация (СЗО) също предупреди още миналата година, че финансовата криза може да доведе до повече психически проблеми, тъй като много хора губят работата си и това се отразява на душевното им здраве. Организацията е силно притеснена и от вероятността правителствата да свият социалните и здравните си разходи заради кризата.

През януари СЗО повдигна и друг проблем – че стресът от кризата може да доведе до повишена консумация на алкохол, цигари и наркотици, както и до пренебрегване на здравето и профилактиката.

Много силна е връзката между липсата на пари и дълговете от една страна и стресът и другите психически проблеми от друга. Хората с дългове са по-склонни към депресия, алкохолна и други зависимости. Всичко това може да повлияе на отношенията на работното място, да създаде напрежение и излишни търкания.

НастроениеКакво препоръчват специалистите?

Нищо по-различно от това да живеем здравословно и да гледаме позитивно на живота:

1. Да бъдем активни, да спортуваме и да се грижим за здравето и добрата си форма
2. Да поддържаме отношенията си с близките си и да разговаряме с тях за проблемите си
3. Да направим нещо хубаво и мило
4. Да живеем здравословно

Ние бихме добавили: и да се забавляваме повече, например като четем любимото си списание 😉

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here