Ярките дисплеи пречат на съня

0
395

Работа на лаптопа през нощта

Реклама

Трябва да изключиш лаптопа 2 часа преди да си легнеш, за да се наспиш добре – това твърдят учените. Причината – джаджите с ярки дисплеи (лаптопи, смартфони, таблети и т.н.), които гледаме точно преди да заспим, могат да заблудят мозъка ни, че все още е ден, и той да ни накара да се събудим. Това увеличава риска от безсъние.

Синкавата светлина от електронните устройства е особено вредна за добрия сън, защото през нощта мозъкът е свикнал да е тъмно. „Ако използваш такова устройство близо до часа си на лягане, тази светлина може да е достатъчно стимулираща за мозъка, за да го събуди и да заспиването” – това казва директорът на Центъра за съня и циркадианната биология в Northwestern University в Чикаго Филис Зий, цитирана от „Дейли Мейл”. Тя добавя, че ярките дисплеи могат да повлияят циркадианния ритъм на организма (естествения часовник на мозъка, според който той определя кога е време да спиш и кога – да си буден).

Ами четенето на обикновена хартиена книга? То не влияе по този начин на мозъка, тъй като светлината от лампата не влиза направо в очите ни. Телевизорът също пречи по-малко на добрия сън, тъй като се намира на по-голямо разстояние от очите ни от лаптоп или смартфон.

Всичко идва от хормона мелатонин, който води до чувството, че ни се спи, и който мозъкът започва да отделя, когато се стъмни. Ярката светлина вечер или през нощта води до спиране на производството на този хормон. Освен това очите ни са особено чувствителни към синята светлина, която е необичайна за вечерта и която джаджите като лаптопи и смартфони излъчват.

снимка: sxc.hu

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here