Акне – 1

0
259

Невъзпалително акне

Реклама

Комедони

Комедон

Комедон (бели и черни „точки „) е космен фоликул, запушен със себум (мастен секрет), мъртви клетки, миниатюрни косми и понякога бактерии. Когато комедонът е отворен, често се нарича черна точка, поради факта, че мастните киселини, съдържащи се в себума, се окисляват от кислорода и изглеждат черни. Затворените комедони се наричат бели точки.

Не трябва да се стискат!

Белите и черните точки не трябва се стискат или да се отварят по друг начин. Те могат да се обработват само от дерматолог при стерилни условия. При стискане кожата се травмира и лесно се инфектира със стафилококи, стрептококи и други бактерии.

Възпалително акне

ПапулаПапули

Папула е малка (не повече от 5 мм) твърда подутина, надигната над околната кожа. Групирани малки папули или микрокомедони могат да са почти невидими, но се усещат на допир сякаш кожата е посипана с пясък. Папулите се образуват при разкъсване на стената на фоликула и възпаление на пората.
Пустула
ПустулиПустула

Пустула се формира няколко дни след образуването на папулата, когато бели кръвни клетки излизат на повърхността на кожата. Най-често хората наричат пустулата „ пъпка”.

НодулиНодул

Нодул се образува при разкъсване на фоликула откъм дъното, при което се образува голяма, възпалена подутина, болезнена при допир.

КистаКисти

Киста – при тежка възпалителна реакция се образува голяма подутина, изпълнена с гной.

За белезите от акне, както и за митовете около него четете в следващия материал!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here