Акне – 1

0
893

Пъпка?Много хора имат проблеми от такъв характер, затова в поредица от материали ще прочетете за това какво е акне, защо се появява, какви са различните видове и как се лекува.

Реклама

Какво е акне?

„Акне” е термин за запушени пори (т.нар. бели и черни точки), пъпки, кисти и възли, които се образуват по лицето, врата, гърдите, гърба, раменете и горната част на ръцете. Понякога се среща в и гънките. Акнето най-често засяга хора в тийнейджърска възраст, но по принцип могат да са засегнати всички възрастови групи. Не е животозастрашаващо състояние, но значително понижава качеството на живот на засегнатите. Когато е в тежка форма, води до образуване на белези (цикатрикси).

Типове акне

Здрав фоликулКогато четете за акне или други кожни болести, повечето термини могат да ви се сторят объркващи – например думите, които се използват за описание на кожните промени при акне: комедони, папули, пустули, нодули и кисти. Те могат да бъдат разбрани, само ако знаете какво се крие зад тях. Затова ще обясня с две думи за тези различни форми на акне.

Когато говорим за акне, първо е добре да се знае, че тази болест засяга космения фоликул. По неизвестни причини фоликулите, често наричани пори, понякога се запушват. Себумът (мастният секрет), който нормално се оттича до повърхността на кожата през космените фоликули, при акне се натрупва и подпомага развитието на бактерии. Така се образуват комедоните (бели и черни „точки”).

Видовете

Най-общо има два вида акне – невъзпалително, към което се отнасят комедоните (белите и черните точки), и възпалително, към което се отнасят папули, пустули, нодули и кисти.

Невъзпалително акне: комедони…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here