5 факта за тестостерона

0
445

Молекулата на тестостерона
Модел на молекулата на тестостерона

Реклама

C19H28O2, още известен като „тестостерон“, е основният мъжки полов хормон. Ето още няколко неща, които научихме за него:

1. Той те кара постоянно да мислиш за секс

Тестостеронът е определял развитието ти още преди да се родиш. Y-хромозомата, която определя мъжкия пол, е отговорна за две основни „зареждания” на организма ти с тестостерон.

Първото се случва още докато си зародиш и то определя развитието на мъжки мозък. Т.е., определя вродената ти състезателност и способността ти да възприемаш триизмерни обекти, която ти помага при улавянето на футболна топка или при оглеждането на секси мацка на улицата. Друг ефект на тестостерона върху мозъка са добрите ти математически способности, които ти позволяват да прецениш големината на женските гърди дори и през дрехи и сутиени с подплънки.

Освен всичко останало, тестостеронът укрепва хипоталамуса – онази част от мозъка, която е отговорна за интереса към секса. Хипоталамусът при мъжете е два пъти по-голям, отколкото при жените.

2. Той те кара да мислиш още повече за секс, когато си тийнейджър

Това е периодът, в който се произвежда втората голяма партида тестостерон след онзи момент, когато си бил още зародиш. Резултатът: увеличено окосмяване, удебеляване на гласа и много по-голям интерес към секса. По време на пубертета момчетата имат 20 пъти по-високи нива на тестостерона в сравнение с момичетата.

3. Нивата на тестостерон са свързани с (не)желанието ти за обвързване

Жените са по-предразположени да се установят и да се грижат за семейство, отколкото мъжете. Причините са като в мозъците на мъжа и на жената, така и в хормоните им.

Но не всички мъже избягват обвързването в еднаква степен. За онези от нас, които имат по-ниски нива на тестостерона, обвързването и семейният живот са по-лесни. Мъжете с по-високи нива на тестостерона се развеждат по-често и по-често имат извънбрачни връзки. За тях решението за брак също е по-трудно.

Вероятната причина за тези зависимости е, че ниското ниво на тестостерон прави мъжете по-склонни към сътрудничество.

4. Тестостеронът се синтезира от холестерол

Подобно на други стероидни хормони, тестостеронът се синтезира от холестерол. Стероидни са хормоните, които имат четири взаимно свързани пръстена в структурата си.

5. Тренировките влияят на тестостерона

Проучване университета „Бейлор” във Великобритания показва, че нивата на тестостерон са най-високи 48 часа след вдигане на тежести. Като цяло силовите тренировки се свързват с повишени нива на тестостерон.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here