Хламидии

0
419

Chlamydia trachomatis

Реклама

След като вече писахме за болестите, предавани по полов път, ще се спрем поотделно на различните инфекции.

Хламидиите са една от най-често срещаните инфекции, предавани по полов път. Все повече расте броят на регистрираните случаи на болни от хламидии.

За болестта

Тази инфекция се причинява от бактерия, наречена Chlamydia trachomatis. Засяга не само гениталиите, но и очите.
Предава се най-често чрез полов акт – както вагинален, така и орален и анален. Предава се и от болна майка на новороденото дете при естествено раждане (без цезарово сечение). В този случай е възможно бебето да има очни и дихателни проблеми.
Най-коварното при нея е, че около 50% от болните (и най-вече мъжете) нямат никакви симптоми.

Рискови групи

Всички сексуално активни хора, независимо от възраст, пол и сексуална ориентация, биха могли да се заразят. Рискът е най-висок при хората с много и случайни сексуални партньори. Особено застрашени са тийнейджърките и младите жени, защото входът на матката при тях не е развит напълно.

И все пак, какви са оплакванията?
При мъжете симптомите могат да са: течение от пикочния канал (прозрачна бяла или жълтеникава слузеста течност) и понякога парене или сърбеж в пикочния канал при уриниране. Тези симптоми често се проявяват 1-3 седмици след половия акт, при който е станало заразяването.
При жените симптомите са силно течение (бяла или жълтеникава слузеста течност от вагината), парене или сърбеж в пикочния канал по време на или веднага след уриниране; често уриниране; нередовна менструация , а понякога и коремни болки.
Ако заразяването е станало по време на анален полов акт, бактерията може да се развие в ректума. Това причинява болка, кървене и други течения. Ако е станало при орален полов акт, бактерията се развива и в гърлото.

И при двата пола симптомите могат да се появят и само след няколко дни да изчезнат. След това инфекцията остава в латентна фаза дълго време. Което означава, че си е там, не е изчезнала, и на по-късен етап може отново да се възпали по различни причини, например заради друга инфекция. Хламидията може да се носи дълго време, преди бактерията да се разпространи и да започне да причинява появата на симптоми. Както вече казах, повечето хора нямат никакви оплаквания, въпреки че са заразени.

Много е опасно, ако хламидиите не се лекуват навреме…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here