Трипер (гонорея)

0
2617

Neisseria gonorrhoeae

Реклама

Триперът е бактериална инфекция, предизвиквана от бактерии, наречени гонококи (Neisseria gonorrhoeae). Тя се предава чрез полов контакт. В много редки случаи заразата може да проникне чрез лигавиците на други части на тялото: ануса, гълтача и очите, ако бактерията е влязла в контакт с някоя от тези области.

Триперът се среща навсякъде по света, и то доста често, макар и да е много трудно да се говори с точни бройки, тъй като много хора не отиват на лекар и се лекуват сами (нещо, което НЕ бива да се прави, бе значение за каква болест става дума). Според Световната здравна организация от 50-те насам първо има спад в броя на заболелите от гонорея, а след това – увеличение. Причината за зачестяването на случаите на трипер отчасти е нарастващата резистентност на бактерията-причинител към пеницилин.

Заразяването

То може да стане при всякакъв сексуален контакт без предпазни средства със заразен партньор. Това включва вагинален, анален и орален секс. При всеки от тези случаи симптомите се появяват в съответната част от тялото – вагината/пениса, ректума или гърлото.

Симптоми

Характерните за болестта симптоми се проявяват 3-5 дни след половия акт, при който е била предадена заразата. Понякога минава и по-дълго време, без да се проявят никакви симптоми. Около 20% от мъжете и около 50% от жените изобщо не развиват симптоми на болестта. Поради това диагностицирането й е доста трудно и често се забавя, което причинява усложнения.

При мъжете инфекцията причинява възпаление на лигавицата на пикочния канал…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here