Сифилис

0
589

Тreponema pallidum под микроскоп

Реклама

Сифилисът е полово предавана болест, която се причинява от бактерия тип спирохиета – Тreponema pallidum (бледа трепонема).

Заразяването

Бактерията навлиза в тялото през лигавиците или през наранена кожа при полов контакт с инфектиран човек. Освен по полов път, заболяването се предава и чрез слюнка, останала по чаши или след целувка, както и по кръвен път. Тъй като донорската кръв се изследва за сифилис, възможността да се заразите със сифилис в резултат на кръвопреливане е изключително малка. Заболяването може да бъде предадено от майката на нейното дете по време на бременността, както и при раждането.

Протичане на заболяването

Сифилисът има дълъг инкубационен период – от 10 до 21 дни, при някои случаи и по-дълъг, дори до 90 дни. Болният няма оплаквания, но е заразоносител. Значително по-голяма е възможността за предаване на инфекцията през периодите, когато болестта е в активен стадий.

Симптомите

Сифилисът често е наричан „големият имитатор, защото много от симптомите му трудно могат да бъдат различени от тези на други заболявания.

Фазите

Сифилисът протича в три фази. Лечението в първите две е успешно, докато в третата здравето и животът на болния са застрашени.

Всяка от трите фази има характерни симптоми:

Първа фаза. Тя е асимптоматична. 2-9 седмица след заразяването по половите органи се появява малка неболезнена раничка. В зависимост от това къде се е осъществил контактът раничката може да е в устата, ануса или езика. Появата й често се съпровожда с подуване на околните лимфни възли. Без да се лекува, раничката изчезва до няколко седмици (средно от 4 до 6) и заболяването преминава към следващата фаза.

Втора фаза…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here