Простатата – анатомия и заболявания

0
613

Първите симптоми често се пренебрегват. Те варират по тежест, но с напредване на заболяването се усилват и може да се стигне до сериозни усложнения като инфекция на пикочополовата система, бъбречна недостатъчност и др.

Реклама

Най-честите оплаквания са:

– често уриниране
– нощни позиви
– императивни позиви за уриниране
– слаба струя или прекъсване при уриниране
– задръжка на урината и чувство за непълно изпразване на пикочния мехур
– трудно започване и болезнено уриниране
– нарушения в сексуалния живот

Част от изброените оплаквания могат да бъдат симптоми и на някои други заболявания. Ето защо е необходимо да се обърнете към лекар-уролог, особено при наличие на кръв в урината, влошаване на състоянието или остра задръжка на урина.
3. Как да си помогнем? Хапчета
Редовните профилактични прегледи при уролог са препоръчителни за всеки мъж над 50-годишна възраст. При продължително лечение на уголемяването е препоръчителна консултация с уролог поне веднъж на всеки 6 месеца.

4. Лечението

През първия и втория стадий се прилага медикаментозно лечение, което в последните години отбелязва значителни постижения. При втори и трети стадий и при неуспех от медикаментозното лечение се прилага оперативно лечение.

Почти всеки
втори мъж над 50-годишна възраст е засегнат от доброкачественото уголемяване на простатата. Смята се, че 90% от мъжете между 70 и 80-годишна възраст имат доброкачествено уголемяване на простатата и най-малко 10% от тях трябва да се оперират заради затруднения в уринирането.
Прочети още: стига за болестите, ще поговорим за някои любопитни факти за тази част от мъжката анатомия, както и за участието й в сексуалния живот на мъжа.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here