Простатата – анатомия и заболявания

0
2530


Малко анатомия:

Простатата е жлеза, която обхваща началната част на уретрата. Разположена е под и зад пикочния мехур и пред правото черво, което я прави достъпна за палпация. Има размери приблизително 3×4 см. и средна маса около 20 г. През пубертета простатата достига големина на кестен, развива се до 17-та година от живота на мъжа и остава такава до около 40-та година.
Мъжка полова система
След тази възраст простатната жлеза често започва да се разраства. Това разрастване се нарича доброкачествено уголемяване (хиперплазия) на простатата.

Реклама

За уголемяването на простатата:

1. Причини и механизми за уголемяването
Те не са известни. Предполага се, че с напредване на възрастта се повишават нивата на oesrtadiol – женски полов хормон, който има отношение към хиперплазията на жлезата.

Промените във функцията на простатата с напредване на възрастта са неизбежни. Уголемената простата притиска мехура и уретрата и води до затруднено отделяне на урината.

Доброкачествената хиперплазия на простатата протича в три стадия, като в третия – стадий на пълна ретенция (задръжка на урина) – има нужда от постоянен уретрален катетър.

2. Симптоми

Първите симптоми често се пренебрегват…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here