Оплешивяването

0
1468

Притеснен ли си?
Може би не съществува представител на мъжката половина на планетата, който да не си е задавал въпроса „Какво ще правя, ако някой ден главата ми се оголи като футболна топка?!?”

Реклама

Няколко научни факта:

1. Нормално на ден човек губи около 100 косъма.

2. Разпределението на космите по повърхността на кожата варира значително, като тяхното количество намалява с възрастта. В детска възраст броят на космените фоликули по главата варира от 800 до 1000 косъма на квадратен сантиметър; на 30 години намалява до 600, на 50 – на 500 косъма на квадратен сантиметър.

3. Космите на човека,
с изключение на тези на главата, нямат особено значение при защитната функция на кожата от външни фактори. Те имат сензорна функция (притежават богата мрежа от сензорни влакна).

Косъм 4. Коренът на косъма е разположен на 4 милиметра дълбочина в скалпа. Косъмът се състои от кератин – неразтворима и здрава протеинова субстанция. Себумът, произвеждан от мастните жлези, служи за омазняване и защита на косъма.

Оплешивяването:

Причините за нежеланата загуба на коса са многобройни: остаряване, стрес, безсъние, емоционално състояние, злоупотреба с алкохол и цигари, прием на медикаменти – анаболи, цитостатици, антикоагуланти, тиреостатици и др. Също така причина могат да бъдат някои заболявания: фебрилни, злокачествени, ендокринни, СПИН, травми. Както и някои грешки в диетата – белтъчен глад, хиповитаминоза, железен дефицит.

Какво да направим?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here