Мъжкият климактериум (андропауза)

0
631

„Остаряването не е нищо повече от един лош навик, за който заетите мъже нямат време.”
Андре Мороа

Реклама

И все пак…

Женският климактериум е широко известен и на двата пола, вероятно и ти си чувал за горещите вълни и т.н. Едва ли обаче някой ти е споменавал за проблема, „мъжки климактериум”, наречен „андропауза”, от представката „андро” (гр.), която означава „мъж”, „мъжки”. Вероятно не си чувал за това, защото едва преди няколко години ендокринолозите започнаха да изучават по-дълбоко този проблем.

Въпреки че първите данни за него са още от 40-те, едва в последните години диагностицирането на андропаузата напредна доста. Вече има достатъчно факти, които позволяват на науката да заяви, че мъжкият климактериум съществува. Това не е много приятна новина за мъжката част от света, но фактът си е факт.

Кога настъпва андропаузата?

През годините

Различно. При някои мъже това може да стане и на 30, но това са изключения. По правило мъжкият климактериум започва, както и женският, на около 50-годишна възраст. Но преходът може да продължи доста дълго, дори с години и десетилетия. Това кога ще започне андропаузата зависи и от субективни фактори: отношението на конкретния човек към случващото се с организма му, психологическите особености, алкохолът, евентуални операции, лекарства, наднормено тегло…

За разлика от жените, при които най-очевидния знак за започване на климактериума е спирането на цикъла, при мъжете няма как да се каже, че в точно определен момент е настъпила андропаузата.

От какво се причинява андропаузата?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here