Музиката е полезна за здравето

0
297

Музика

Реклама

Учените отдавна знаят, че смехът е полезен за здравето. Сега обаче екип от Университета в Мериленд твърди, че това важи и за хубавата музика.

Положителната емоция от слушането на приятна музика носи според учените полза за кръвоносната система и по-точно за вътрешната повърхност на кръвоносните съдове. Ръководителят на екипа д-р Майкъл Милър казва, че мозъкът има основна роля в правилното функциониране на кръвоносните съдове. Това, че хора без отклонения в нивото на холестерола и без високо кръвно налягане развиват сърдечни заболявания, според д-р Милър се дължи именно на мозъка и на неговата способност да се справя със стреса.

Затова учените предполагат, че негативните емоции от ежедневния живот могат да се неутрализират с помощта на положителни, например създадени с помощта на музиката. И така нивата на стреса да се намалят.

Стресът отдавна се свързва със стесняване на кръвоносните съдове, казват учените от Мериленд. Те открили, че кръвотокът на хората от контролната група е доста по-добър, когато те слушат приятна, избрана от тях музика, докато при неприятна музика съдовете им се стесняват. Предполага се, че причината са ендорфини или подобни на тях съединения, които се освобождават от мозъка и които имат директен ефект върху кръвоносната система.

Д-р Милър казва, че това е поредното доказателство за неизследваната, но толкова силна връзка между мозъка и сърцето, за която все още не знаем всичко.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here