Колоезденето и еректилната дисфункция

0
577

Сведения за връзката между седалките на Колелоколелата и импотентността има още през 70-те, но са широко разпространени едва през 1997. Тогава Ед Павелка, бивш изпълнителен директор на списание за колоездене, публично оповестява, че дългото стоене върху седалката на велосипеда го е увредило.
Продължителният натиск на седалката на колелото е увредил кръвоносните съдове на перинеума му (както знаеш, това е мястото между скротума и ануса, което е част от пътя на кръвта към пениса).

Реклама

Предупредителни знаци за колоездачите

Скоро и други колоездачи съобщават за инциденти, свързани с болки и схващания в областта на гениталиите, които понякога водели до урологични или сексуални дисфункции. Лекарят на Павелка, Ървин Голдщайн, един от директорите на Лабораторията за урологични проучвания към Бостънския медицински университет, казва: „Схващането показва дисфункция на нерва, който придружава артерията към пениса”. Той е заклет враг на традиционната седалка на велосипеда.

В тази връзка лекарят казва още: „Половината пенис всъщност е вътре в тялото и когато мъжът седне на такава тясна седалка като велосипедната, той на практика стоварва цялата си тежест върху артерията, която кръвоснабдява пениса.”Мъж на колело

В своята практика
д-р Кен Тейлър, специалист по спортна медицина в клиника Scripps в Сан Диего, е виждал много колоездачи, които постепенно са развили специфично схващане. Той казва: „Колкото повече продължава натискът, толкова по-вероятно е той да причини сериозни проблеми. Например еректилна дисфункция при мъжете и невъзможност да стигнат до оргазъм при жените”.

Какво казват проучванията

Последните изследвания на Голдщайн са представени на конференция на Американската урологична асоциация в Далас. Те доказват, че само 11% от теглото на един мъж са достатъчни, за да „сплескат” артериите, които кръвоснабдяват пениса, между седалката и срамната кост. Обикновено след прекратяване на натиска тези артерии възвръщат първоначалната си форма, но…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here