Как да се пребориш с настинката

0
439

Дърво

Реклама

С настъпването на есента все по-често ни се случва да чуваме как някой наоколо подсмърча нещастно, а понякога даже се оказва, че този някой сме самите ние. В преходните сезони, когато времето внезапно се захлажда или затопля, хората са изложени на настинки доста повече, отколкото през лятото или зимата. И тъй като сега сме именно в такова време, трябва да знаеш как да се спасиш от неприятните настинки, които, ако не се излекуват навреме, могат да ти донесат доста неприятности.

Най-важното, което трябва да знаеш за всички болестни състояния, е, че самолечението НЕ е добър вариант. Ако става дума за обикновена хрема, не е необходимо веднага да тичаш към лекарския кабинет, но ако състоянието ти е по-сериозно, това е направо задължително. Особено ако влачиш настинката си дни наред, без да ти става по-добре от Витамин С и „Колдрекс” – това значи, че трябва да отидеш на лекар, който ще прецени какво лечение да ти предпише. Защото и най-леките неразположения, ако не се лекуват както трябва, може да станат сериозни.

Настинка

Състоянието, което наричаме настинка, доста често се причинява не от бактерии, а от вируси, т.е., антибиотиците в този случай не помагат. Затова, ако си пипнал настинка, най-добре се съсредоточи върху това да подсилиш имунната си система и да облекчиш симптомите на заболяването. Не е добре веднага да се хвърляш към антибиотици и В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ не си купувай някой антибиотик, само защото предишния път, когато си бил болен, лекарят ти го е предписал! Всеки антибиотик има специфично действие, затова само лекарят може да прецени кой точно да предпише. Погрешно избраният антибиотик може да донесе МНОГО повече вреди, отколкото ползи!

Ето какво още трябва да правиш при настинка, освен това да отидеш на лекар:

1. Вземи си почивни дни. Не ходи на работа/лекции/училище, ако си настинал. Като си останеш вкъщи, не само ще можеш се лекуваш по-добре, но и няма да разнасяш вируса, който си пипнал. (Пък и мацките не се впечатляват от подсмърчащи пичове със суха кашлица – бел.ред.)

2. Пий повече вода от обикновено. Когато си здрав,обичайният прием на вода трябва да е около литър – литър и половина, така че се постарай, докато си болен, да пиеш повече от това. Разбира се, не е задължително тази норма да се покрива само с вода – пий също така билков чай и натурален сок…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here