Как да се преборим с жегата

0
347

Вода

Реклама

40 градуса по Целзий вече не са научна фантастика, а ежедневие. Летните жеги имат много повече вредни влияния от изгарянето на потник и залепването за стола, на който седим. Кои са те и как да се предпазим от тях?

Първо, като излизаме възможно най-малко през най-горещата част от деня – около обяд и до късния следобед. Като се има предвид обаче, че напоследък жегата започва още от сутринта, най-добре е, ако работата ти може да почака до вечерта, да излезеш чак тогава. Взимай си няколко хладни душа на ден. ВАЖНО: Къпането в неохраняеми водоеми НЕ е вариант за разхлаждане и може да бъде много опасно.

За съжаление обаче всички имаме задължение и няма как да се затворим вкъщи на вентилатора или климатика, с чаша студена напитка до нас. Рано или късно ще се наложи да излезем. Затова:

Облеклото

Задължително излизай с шапка (от брезентова материя най-добре) и слънчеви очила. Най-добре е очилата да са със 100% защита срещу UV-лъчите. Очилата защитават и нежната кожа около очите.

Не се обличай в тъмни дрехи – предпочитай по-светли и от леки, естествени материи. Ако можеш, обличай се в широки дрехи, като ризите могат да са с дълъг ръкав, за да не се излага кожата ти на слънцето. Ако все пак идеята за дълги ръкави и крачоли през лятото ти се вижда абсурдна, просто не пропускай да намажеш ръцете и краката си със слънцезащитен крем. Нещо любопитно – ако ти хрумне да намокриш ризата си преди да излезеш, за да ти държи хладно, по-добре недей – мократа риза всъщност защитава по-малко от сухата от вредното действие на ултравиолетовите лъчи.

Крем

Слънцезащитният крем

Той не е само за плажа, особено в толкова горещи дни. Слънцезащитният фактор трябва да е поне 15 и кремът да се нанася винаги, когато е необходимо. Трябва да си особено внимателен, ако кожата ти е много светла и/или предразположена към обриви, лунички и т.н., както и ако имаш някакво кожно заболяване. Трябва да си сигурен, че кремът ти те защитава от UVA и UVB-лъчите (за които ще стане дума по-долу). Освен това, нанасянето на такъв крем не ти дава автоматично право да стоиш повече на слънце.

Всъщност това, което прави кремът…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here