Здравето ти пред компютъра

0
370

Днес Мъж пред компютъраедва ли има млад човек, който да не прекарва значителна част от денонощието пред компютъра. Без значение дали това е свързано с работа или развлечение, факт е, че много хора стоят с часове пред монитора, без да се замислят за това в каква поза седят, колко изморени са очите им и т.н. А това крие доста рискове.

Реклама

Позата, в която седиш пред компютъра, е много важна и ако тя е неудобна, това може да причини костни и мускулни деформации на шията, гърба, раменете, ръцете, пръстите. Затова замисли се – как седиш пред това необходимо зло персоналния компютър?

Първо. Позата

Стол

Столът ти трябва да е приспособен към ръста ти. Горната и долната част на тялото ти трябва да са разположени под прав ъгъл една спрямо друга. Краката ти трябва да са на пода и да не са кръстосани, защото това затруднява кръвообращението. Тук е моментът да спомена, че е добре, ако имаш възможност, да инвестираш повечко пари и да си купиш ергономичен стол. (Ергономиката е прилагането на научни знания при проектирането на обекти, използвани от човека.) Това е направо задължително, ако прекарваш цял ден пред компютъра. Колкото по-хубав е столът, толкова по-малки ще са рисковете за твоето здраве. При ергономичните столове облегалката може да се регулира. Нагласи я така, че да не се налага да се прегърбваш напред, когато работиш. Нагласи и височината на стола – тя трябва да е такава, че работната маса да се пада на височината на лактите ти.

Второ. Мониторът

СхемаТрябва да мислиш за зрението си, докато работиш на компютър. Ако сега си купуваш монитор, той със сигурност ще е с анти-рефлексно покритие, но ако е стар, трябва да внимаваш много повече за очите си.

Постави монитора така, че светлината да не пада директно върху него, а отстрани, т.е. нито екранът, нито гърбът на монитора да не са обърнати към прозореца. Добре е и да регулираш яркостта и контраста на екрана според светлината в помещението за максимално предпазване на зрението.

Как седиш пред монитора? Препоръчва се разстоянието между екрана и очите ти да е между 30 и 75 см. Горният край на екрана трябва да е на височината на очите.

Трето. Клавиатурата и мишката…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here