Дългият работен ден вреди на сърцето

0
384

Офис

Реклама

Английски учени твърдят, че хората, които работят по 10-11 часа на ден, са по-застрашени от сериозни сърдечни проблеми, включително инфаркти, от онези, които работят по 7 часа. Въпреки че няма неопровержимо доказателство за тази зависимост, тя все пак се вижда, твърдят учените.

Изследването, за което разказва агенция „Ройтерс”, е върху 6000 британски държавни служители и е продължило 11 години.

Вероятната причина за връзката между дългото работно време и сърдечните проблеми според учените е стресът, който пречи на нормалните процеси на обмяна на веществата в организма.

Работно време, което продължава 8-9 часа, не води до повишени рискове, казват учените. При 10-11 часа обаче се появяват проблемите.

Не е намерена връзка между сърдечните проблеми на хората, които работели повече, и други техни състояния и навици като пушене, наднормено тегло и висок холестерол.

Въпреки това обаче учените предполагат, че е възможно начинът на живот на хората, които работят по 10-11 часа, да се влошава с времето – например те да се хранят нездравословно или да злоупотребяват с алкохола. Други неща, които се свързват с прекалено дълго работно време, са стресът на работното място и навикът на служителите да ходят на работа дори и когато са болни.

снимка: sxc.hu

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here