RockFriday: Вятърът на промяната

0
13939

Wind of Change

Реклама

Да се каже, че Wind of Change на Scorpions е песен, би било крайно недостатъчно. Това е една епоха, превърната в песен.

Вокалистът на Scorpions Клаус Майне, който е основният автор на песента, си спомня за вечерта, която е вдъхновила Wind of Change.

Това е една вечер, в която групата изнася концерт в Москва. Годината е 1989. Публиката е във възторг, което само по себе си е събитие, тъй като става дума за рок група от Западна Германия.

Това е време, в което самият въздух мирише на промяна. Времето на мирни революции из целия Източен блок, времето на “Гласност” и на перестройката.

Клаус Майне си спомня: “Всички бяха там – Червената армия, журналисти, музиканти от Германия, от Америка, от Русия – целият свят, събран на една лодка. Беше като видение; всички говорехме на един и същ език. Беше много положителна емоция. Тази нощ беше основното вдъхновение за Wind of Change.”

Песента излиза през 1990 г., а през 1991 г., с разпадането на Съветския съюз, се превръща в абсолютен хит. Тя става символ на падането на Желязната завеса, на краха на комунистическите системи, на разрушаването на Берлинската стена, на обединението на Германия, на цяла една епоха от няколко изпълнени със събития години.

Песента се превръща и в един от най-успешните сингли на всички времена, както и в най-продавания сингъл на германски музикант или група.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here