RockFriday: Sledgehammer

0
13032

Sledgehammer

Реклама

Видеото към Sledgehammer на Питър Гейбриъл е най-пусканото в историята на MTV. Както и едно от най-сложно сниманите.

През 1986 г. методите на снимане не са толкова напреднали, колкото са днес, и сложността на видеото към Sledgehammer изисква доста усилия. На Питър Гейбриъл му се налага да лежи 16 часа под едно стъкло, за да го снимат кадър по кадър. Във видеото са използвани методите на анимацията на стоп кадъра (stop-motion animation). Сцената с двете танцуващи пилета е правена с истински пилета, които са анимирани по този метод. Това важи и за рибите. Плодовете също са истински. И докато плодовете не са били проблем, Гейбриъл споделя за рибите, че са миришели доста много.

Видеото е снимано в продължение на осем дни.

Колкото до самата идея на песента, тя е изпълнена със сексуални конотации, като се започне от заглавието (sledgehammer е тежък чук). Освен чука, има и други препратки към секс – пчелички, плодове, опрашване и т.н. Както и към мъжки и женски полови органи – влакове, блъскащи се колички и fruit cage (това е нещо като клетка от мрежа, която се използва в градинарството). И всичко това – без да споменаваме сперматозоидите в началото.

Open up your fruit cage,
cause I will be your honey bee,
open up your fruit cage,
where the fruit there is as sweet as can be

Екзотичният текст, соул звученето и оригиналното видео правят Sledgehammer изключително популярна песен. Тя носи на Гейбриъл няколко номинации за “Грами” и рекордните девет награди на MTV Video Music Awards през 1987 г.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here