RockFriday: Хотел Калифорния

0
749

Hotel California

Реклама

Това е песен, която е била интерпретирана по много различни начини.

Историята за хотела, който не можеш да напуснеш, за някои е метафора на зависимостта от хероина, за други – разказ за практиките на сатанизма. Някои смятат, че хотелът от песента е препратка към истински хотел, който е бил превърнат в сатанистка църква, а други – че става дума за една лудница в Калифорния.

Фенове и критици са давали какви ли не обяснения за това какво са искали да кажат Eagles с Hotel California откакто съществува самата песен (1977 г.)

Китаристът на групата Дон Фелдър дава доста по-просто обяснение – “Хотел Калифорния” е просто начинът, по който групата е виждала живота в Лос Анджелис. Той разказва:

Повечето думи ги написаха Дон Хенли (вокалист и барабанист на Eagles, бел.а.) и Глен (Глен Фрей свири на китара, пиано и други клавирни инструменти и изпълнява част от вокалите, бел.а.) Всички ние влизахме с колата в Лос Анджелис през нощта… И виждаш само сияние на хоризонта от светлините и образите, които започват да преминават през главата ти – на Холивуд и на мечтите ти… И беше общо взето за това. Така започнахме да пишем песента. От влизането ни в Ел Ей се появиха още песни – “Life in the Fast Lane”, “Wasted Time” и други.

Дон Хенли често описва “Хотел Калифорния” като интерпретация на хайлайфа в Лос Анджелис:

Това общо взето е песен за невидимата тъмна страна на американската мечта и за излишествата в Америка, за които ние знаехме доста.

В друг случай Хенли разказва още:

Всички ние бяхме деца от средната класа в Средния запад. “Хотел Калифорния” беше нашата интерпретация на хайлайфа в Лос Анджелис.

Списание Rolling Stone разказва за записа на над 6-минутната песен, който се състоял в Маями. Първоначално групата не успявала да пресъздаде началното соло и кодата, изпълнени от Фелдър на китарата. Той се паникьосал и звъннал на икономката си в Лос Анджелис, накарал я да намери първоначалния му запис и да му го пусне по телефона.

https://www.youtube.com/watch?v=h0G1Ucw5HDg

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here