RockFriday: The Jack

0
12814

AC/DC - T.N.T.

Реклама

Песента на AC/DC привидно разказва за игра на покер. Само привидно.

“She’s got the jack” може да значи, че мацката има вале. Като цяло песента може да се интерпретира като игра на покер, в която лирическият герой се оказва победен без да се усети, защото мацката има по-добри карти.

Това обаче е само едното значение на текста. “The jack”, освен “вале”, има и друго значение на австралийски жаргон – “гонорея”.

Т.е., това е рок разказ за това как героят е хванал гонорея.

Бон Скот (1946 – 1980) е вторият вокалист на австралийската банда AC/DC. Той е автор на “The Jack” (песен от втория албум на групата – “T.N.T”, 1975 г.) заедно с Ангъс и Малкълм Янг.

През 1976 г. Скот разказва за песента в интервю за Sounds: “Живеехме в къща, пълна с жени, и всички те бяха много приятелски настроени и цялата група хвана гонорея. И така написахме тази песен и първия път, когато я пяхме на сцена, всички те бяха на първия ред, без да имат идея какво ще се случи. Когато стигнахме до повторенията на “She’s got the jack”, аз започнах да ги посочвам една след друга”.

Китаристът Ангъс Янг добавя: “След това, винаги, когато пеехме тази песен, момичетата в публиката се изнасяха на най-задните редове в залата.”

В същото интервю Бон Скот, известен със скандалното си поведение и на сцената, и извън нея, разказва още за “The Jack”: “По едно време имах гонорея и бях с едно момиче, което искаше секс. Тя беше толкова грозна, че си казах: “Майната му, никой друг няма да спи с нея, така че тя няма да го разпространи.” Обаче като свършихме, тя отиде в съседната стая при Фил (Фил Ръд е барабанистът на групата, б.а.) и го зарази и него. Няколко седмици по-късно тя му изпрати сметката от лекаря си – 35 долара за лечение. И следващия път, когато тя дойде на наш концерт, аз я извиках на сцената по средата на “The Jack” и й обясних, че не е разбрала и че всъщност аз й дължа парите.”

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here