10 неща, които можеш да направиш за планетата

0
591

Крава

Реклама

В световния Ден на Земята решихме да дадем своя принос към опазването на планетата, като съберем 10 неща, които още днес можеш да направиш за нея.

1. Да се къпеш заедно с приятелката си – така ще пестите водните ресурси на планетата.

2. Ако нямаш приятелка, не се отказвай от благородната идея на пестенето – покани някоя симпатична колежка или съседка да се къпе с теб.

3. Яж повече телешки пържоли – така намаляваш броя на телетата и съответно на кравите; а, както е известно, кравите са едни от основните причинители на парниковия ефект (поради доста солидните количества метан, които отделят при оригване и отделяне на газове).

4. Използвай обществения транспорт – така спестяваш на природата част от емисиите от колата си; същевременно увеличаваш шанса си да срещнеш в автобуса някоя симпатична мацка, която да поканиш на душ. Защо да я каниш на душ – това го покрихме в т.2.

5. Увеличи производството на лед в камерата на хладилника си – така ще помогнеш в борбата срещу глобалното затопляне. След това използвай леда за летния си джин с тоник.

6. Купи си торба за многократна употреба, за да намалиш потреблението на найлонови торбички. След това подеми кампания „Да върнем увиването на сиренето във вестник”. Соц елементът ти гарантира поне привличане на интерес.

7. Прекарвай повече време на плажа през лятото. Така ще спестиш на планетата ненужните разходи за климатик вкъщи и в офиса. Охлаждането в морето е далеч по-енергоспестяващо.

8. Всъщност, ако можеш, направо намали потреблението си на ток наполовина, тъкмо да се присъединиш към недоволството от ЕРП-тата. Един от начините да го направиш е по-честичко да ходиш на пикник и да си вариш супа на огън в гората, вместо на печката. Само пази горите от пожар. Ако пък да палиш огън не ти се вижда екологично, премини на изхранване с корени и трънки.

9. Постарай се да не правиш като кравите. Както казахме, те са големи писюри, що се отнася до парниковия ефект. За да не допринасяш за количествата метан в атмосферата, отделяй газове само в затворени помещения.

10. Спри да подаряваш откъснати цветя на приятелката си. Бъди истински еко активист и й подари пластмасово цвете!

снимка на крава: sxc.hu

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here