10 факта за Черния петък

0
13927

Пазаруване

Реклама

1. Черният петък в САЩ е петъкът след Деня на благодарността, който от своя страна се отбелязва в четвъртия четвъртък на месец ноември.

2. Смята се, че в черния петък официално започва коледното пазаруване.

3. Като цяло с Деня на благодарността и Черния петък в американската традиция започват коледните празници.

4. Името на „черния петък“ идва от Филаделфия. През 60-те години на 20 век там започнали да наричат деня след Деня на благодарността „черен петък“ заради огромния трафик от хора и автомобили на този ден.

5. Наименованието „Черен петък“ като ден за пазаруване се употребява само във Филаделфия до средата на 90-те. Тогава вече всички американци започват да го използват.

6. Истинска популярност като ден за пазаруване обаче „черният петък придобива в началото на 21 век, когато продажбите на този ден започват да надхвърлят тези в традиционно най-търговския ден в годината – съботата преди Коледа.

7. „Черен петък“ се употребява и в други видове контекст. След финансовата криза от 24 септември 1869 г., петък, в САЩ започнали да го употребяват в смисъл на ден на финансов колапс.

8. В САЩ много магазини отварят в 4-5 ч. сутринта в черния петък, а някои отварят още в полунощ.

9. „Черният петък“ има и алтернатива – „Ден на нищокупуването“ (Buy Nothing Day). Това също е днес, в деня след Деня на благодарността. По този начин хора по цял свят протестират срещу консуматорството.

10. Някои търговци в САЩ практикуват не само „черен петък“, но и „сив четвъртък“. Така се нарича самият Ден на благодарността, в който много магазини започват разпродажбите си, без да чакат да стане петък.

снимка: freeimages.com

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here