Живот в рисунки: Уолт Дисни

0
912

Уолт Дисни

Реклама

В началото на 20 век едно малко момче чака влака в Марсилайн, щата Мисури. То много обича железницата и често очаква идването й, долепило ухо до релсите. Очаква да види и чичо си Майкъл, който кара влак. Друго нещо, което малкото момче обича, е рисуването. Затова често рисува Рупърт – коня на един пенсиониран лекар от Марсилайн.

Това малко момче се казва Уолт Дисни. Половин век по-късно то ще открие официално парка Дисниленд, около който ще обикаля влакче. Дисни особено държи на влакчето.

От карикатури до анимация

Той е роден на 5 декември 1901 г. в Чикаго, но прекарва детството си в Мисури, после в Канзас Сити. Докато учи в гимназията, посещава допълнителни часове по рисуване и прави карикатури за училищния вестник. Това е занимание, което Уолт решава да превърне в своя професия.

Само че намирането на такава работа се оказва трудно и Уолт трябва да намали изискванията си. Чрез брат си Рой успява да си намери временна работа в студио, което прави реклами за вестници, списания и кина.

Това може да не е мечтаната работа на Дисни, но студиото се оказва много важно място за него. Там той се запознава с Уббе Ерт Иверкс, известен като Ъб Айвъркс, който ще стане основният сътрудник на бъдещия аниматор.

Още след като свършват договорите им в студиото, Дисни и Ъб решават да основат своя собствена компания. Дисни е на 18 години, когато двамата с Ъб създават Iwerks-Disney Commercial Artists – компания, която ще просъществува съвсем кратко време, но която е само първото от много подобни начинания.

Финансовите трудности принуждават Дисни и Ъб да напуснат собствената си компания и да отидат във „Филмова рекламна компания Канзас Сити”, за да направят пари.

Покрай работата с анимационни реклами Дисни започва все повече да се интересува от анимационните техники и решава, че иска да стане аниматор. Започва да чете книги по въпроса, експериментира и стига до извода, че анимацията трябва да се промени.

Анимационните реклами по онова време се изработват с техниката на анимацията на изрезките – най-стария вид анимация. Тази техника обаче не е перспективна според Дисни. Той смята, че много по-голямо бъдеще има рисуваната анимация.

С тази идея той основава втора компания, този път специално за анимация. Наема хора, включително Ъб и свои колеги от „Филмова рекламна компания Канзас Сити”, и купува собствено студио.

Така Уолт Дисни започва да прави първите си анимационни филми, наречени Laugh-O-Grams, които скоро стават изключително популярни в Канзас Сити. Въпреки това обаче компанията не върви добре финансово. Студиото бързо задлъжнява и фалира.

Холивуд…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here