В ритъма на реге: Боб Марли

0
12922

Боб Марли

Реклама

На 6 февруари 1945 г. светът все още е във война, а държавите от онова, което ще бъде наречено Третия свят, тепърва ще започват да вървят по собствени пътища, независими от бившите империи.

На тази дата в една от тези държави се ражда Робърт Неста Марли.

Държавата е Ямайка, карибски остров, който по онова време все още е част от Обединеното кралство. Робърт Марли се ражда в планинското село Найн Майлс в община Сейнт Ан и израства там.

„Баща ми беше бял, а майка ми беше чернокожа. Наричат ме метис и други такива. Аз не съм на ничия страна – нито на белите, нито на черните. Аз съм на страната на Бога, който ме е създал и заради когото идвам и от белите, и от черните” – това казва години по-късно Робърт или Боб Марли.

От Найн Майлс до Тренч Таун

Найн Майлс е магическо място, в което детството на Боб Марли преминава в приказките, останали от африканските прадеди на майка му. Тази особена смесена култура, в която неизбежно се преплита и християнството – най-разпространената религия в Ямайка, – оставя дълбок отпечатък върху бъдещия музикант.
Боб Марли е на 12 години, когато двамата с майка му се преместват в столицата на Ямайка, Кингстън. По-точно, в Тренч Таун – нещо като гето, където всички живеят на тясно и където е добре да си вещ в уличния бой. Макар и още малък, Боб Марли се научава да се грижи за себе си в Тренч Таун и години по-късно пее за това място – в парчетата No Woman No Cry, Trench Town Rock и Trench Town.

Именно Тренч Таун е мястото, където Боб Марли започва да се занимава с музика.

Ска, рокстеди и реге

Началото на 60-те години е бурен период в историята на Ямайка. По това време държавата успява официално да се отдели от Обединеното кралство. Културният живот също е много интересен, започва да се развива и музикална индустрия.

Макар и малка държава, Ямайка е дала на световната култура няколко специфични музикални стила, които се развиват именно по това време.

Един от тях е ска – местен вариант на американските стилове соул и R&B и предшественик на още по-популярните рокстеди и реге. Тези типични за Ямайка стилове веднага се харесват на младите хора на острова, защото им предлагат бягство от нелеката политическа и икономическа реалност.

Майката на Боб Марли първоначално не е много щастлива от музикалните интереси на сина си и се опитва да го накара да учи занаят. За кратко дори успява да го направи заварчик.

Това обаче не продължава дълго…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here